Veel belangstellenden bij herdenkingsdienst Els Borst

UTRECHT - De herdenkingsdienst voor de overleden oud-minister Els Borst in de Domkerk heeft zaterdag veel belangstellenden getrokken. De besloten dienst werd bijgewoond door onder meer minister-president Mark Rutte en oud-politici Wim Kok en Ruud Lubbers. Buiten verzamelde zich een grote groep toeschouwers.
Voor de herdenking was het Domplein afgezet met dranghekken. Tegen het einde van de dienst had zich daar een grote groep belangstellenden verzameld. De dienst begon om 10.30 uur en is op verzoek van de familie niet op beeld vastgelegd. RTV Utrecht-verslaggever Dennis van Ommeren was aanwezig en zal vanavond in nieuwsmagazine U Vandaag over zijn ervaringen vertellen.
Tijdens de dienst in de Domkerk sprak onder meer Alexander Pechtold, de fractievoorzitter van D66. Die roemde de "onschatbare waarde van een schat van een mens".
Pechtold had ook recentelijk nog met Borst te maken. Toen in de krant stond dat hij wellicht interesse had in het burgemeesterschap van Utrecht stapte Borst in de trein en kwam ze naar hem toe met een simpele boodschap: "Dat kan niet de bedoeling zijn". Pechtold vertelde in de Domkerk dat als hij al interesse zou hebben gehad, die op dat moment meteen was verdwenen.
Roger van Boxtel, die namens D66 fractievoorzitter is in de Eerste Kamer, prees haar geweldige gevoel voor humor en zelfspot maar stond ook stil bij het wrange gegeven dat de oud-minister van Volksgezondheid streed voor een waardig levenseinde terwijl dat haar waarschijnlijk zelf niet is gegund.
Ook oud-premier Wim Kok benadrukte dat de nabestaanden met een boel vragen blijven zitten: "Waarom Els Borst, die zachtmoedige vrouw. Nederland leeft intens mee." Hij noemde de dood van Borst "onverdraaglijk".
Andra, de dochter van Els Borst, sprak over het feit dat de zorg voor anderen de rode draad in het leven van haar moeder was.

Verslaggever Dennis van Ommeren bij de herdenkingsdienst