Krakers nemen bezit van pand Van Sijpesteijnkade

Krakers hebben het monumentale pand aan de Utrechtse Van Sijpesteijnkade 25 bezet. Ze ageren tegen de leegstand en de verkrotting, schrijven ze op de alternatieve nieuwssite Indymedia.
"In Utrecht heerst nog steeds grote woningnood, met te weinig betaalbare sociale huurwoningen en steeds meer dure koopwoningen. Alsof dit allemaal niet erg genoeg is, staan er prachtige monumentale panden leeg", schrijven de krakers over hun actie.
De gebouwen in de oude straat naast Utrecht Centraal Station staat op de nominatie om gesloopt te worden. In de gemeenteraad is jarenlang fel gevochten om het behoud van de panden, maar alleen het monumentale gebouw op nummer 25 blijft bestaan.
De huizen in de straat zijn eigendom van de gemeente en de NS en moeten deels wijken voor een busbaan en de uitbreiding van het station. Ook moet er het nieuwe kantoorpand 'De Hoge Dame' op die plek verrijzen. Nummer 25 zal dan als entree gaan fungeren.

SLOOP

De Van Sijpesteijnkade is met bouwhekken afgezet, maar met de sloop is nog niet begonnen. De NS heeft alle vergunningen rond, maar drie maanden geleden werd bekend dat ondanks jaren plannenmakerij er nog geen huurder is gevonden.
Volgens de krakers is de politie langs geweest, maar zijn de zouden agenten onverrichterzake zijn vertrokken. De actievoerders willen er niet alleen wonen. Het is ook de bedoeling dat er sociale activiteiten plaatsvinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.