Minister voelt niets voor verscherpte controles gastouders

UTRECHT - Minister Asscher van Sociale zaken voelt niets voor verscherpte controles van gastouders. Volgens de bewindvoerder zijn er recent al genoeg maatregelen genomen om de kwaliteit van gastouders te verbeteren Asscher reageert op vragen die de SP stelde naar aanleiding van een reportage op RTV Utrecht.
De ouders van de 6-jarige Keith uit Utrecht trokken vorige maand aan de bel omdat hun kind na een dag bij gastouder Jane in het ziekenhuis belandde. De vrouw werd vervolgd voor kindermishandeling, maar de rechter sprak haar vrij. Naar aanleiding van het incident met hun kind, pleitten de vader en moeder van de 6-jarige Keith voor strengere controles van gastouders.
Asscher voelt er ook niets voor om gastouders in dienst te laten treden bij opvangbureaus. Volgens de minister wordt gastouderopvang dan mogelijk te duur voor vraagouders en zou het te veel ingrijpen in de individuele keuzes van ouders.

BOINK

Boink, de Utrechtse organisatie voor ouders in de kinderopvang, vindt dat alleen mensen met een pedagogisch diploma aan de slag mogen als gastouder.
Omdat er in de huidige situatie geen dienstverband is, hoeven ouders zich niets aan te trekken van het bureau waar zij mee werken. Op die manier kunnen opvangmoeders en -vaders gemakkelijk naar een ander bureau als er kritiek op hen is. Dat moet anders, vindt Boink.