"Graffititunnel Westplein behouden"

UTRECHT - De graffititunnel onder het Utrecht Westplein moet niet worden afgesloten. Dat stelt GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg aan het college.
Vanwege werkzaamheden aan de zijde van de Van Sijpesteijnkade zullen de in- en uitgang van de fietstunnel aan die kant verdwijnen. Daarmee vervalt de functie van onderdoorgang. De rest van de tunnel wordt volgens de plannen dichtgestort met zand en dat is eeuwig zonde, vindt Zwanenberg.
"Deze tunnel is bekend vanwege de graffiti die Utrechtse kunstenaars, waaronder KBTR, hebben aangebracht. Het is een unieke plek in de stad, waar je je even in Berlijn of New York waant", aldus het raadslid.
Zwanenberg vindt dat er sprake is van cultureel erfgoed. "Er wordt de komende jaren juist maximaal ruimte gegeven aan organische gebiedsontwikkeling op het Westplein. De fietstunnel zou hier ook onderdeel van kunnen zijn, inclusief de ruimte boven de tunnel."
Het GroenLinks-raadslid heeft wel een aantal ideeën. "Het vergt aanpassingen, maar het zou een unieke plek kunnen worden voor een, al dan niet tijdelijke, galerieroute, een muziekcafé of een expositieruimte. Op deze wijze zou de tunnel een bijdrage kunnen leveren als 'placemaker' aan het gebied en bijdragen aan de transformatie van het Westplein van doorgangs- naar verblijfsgebied."
GroenLinks vindt het een goed idee om een prijsvraag uit te zetten en de winnaar vervolgens de kans te geven zijn/haar idee tot uitvoering te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.