Kamermeerderheid blijft tegen reguleren wiet

UTRECHT - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft nog steeds een meerderheid in de Tweede Kamer voor zijn beleid tegen regulering van wietteelt of experimenten daartoe. Hij houdt dat dus ook gewoon vol, bleek woensdag opnieuw tijdens een debat.
Coalitiegenoot PvdA vindt dat het huidige coffeeshopbeleid 'niet werkt' en dat het 'hervormd' moet worden. Ook GroenLinks, D66 en SP willen dat het roer wordt omgegooid en dat er met gereguleerde wiet geëxperimenteerd moet kunnen worden om uit te vinden of dat werkt tegen misdaad.
De linkse partijen vinden ook dat de minister de ideeën en een manifest daarvoor van tientallen burgemeesters te lichtvaardig aan de kant heeft geschoven. "Ik heb zelden een minister zo respectloos zien omgaan met het lokale gezag", klaagde Magda Berndsen van D66.

EXPORT

Opstelten zei wel dat zijn cijfers over export 'aannames' zijn, want ze gaan natuurlijk over een illegale branche. Hij heeft telkens beweerd dat regulering van de teelt niet werkt tegen criminaliteit, omdat 80 procent voor de export bestemd is.
Verschillende partijen twijfelden aan de cijfers en willen nader onderzoek ernaar. De minister gaat daartoe onmiddellijk opdracht geven. Niet omdat hij het nodig vindt, maar omdat hij geen twijfels wil laten bestaan. Hij is overtuigd van zijn zaak, omdat de cijfers van vakmensen komen.

BURGEMEESTERS

De regeringspartijen PvdA en VVD vlogen elkaar tijdens het debat nog even in de haren, toen Marith Rebel van de PvdA erop wees dat ook VVD-burgemeesters genoemd manifest hadden getekend.
Volgens Ard van der Steur van de VVD is het een staatsrechtelijk onjuiste en zelfs 'verfoeilijke' suggestie om burgemeesters in verband te brengen met partijpolitiek.

UTRECHT

De gemeente Utrecht wil een wietclub waarbij de leden legaal hennep mogen telen. Daarvoor is de toestemming van Opstelten helemaal niet nodig, zegt de gemeente.
De gemeente betoogt dat de wietclubs niets inkopen, omdat de hennep van eigen kweek is. Utrecht heeft wel een aanvraag gedaan bij het Ministerie van Volksgezondheid gedaan.
Er loop ook een aanvraag voor een wetenschappelijk experiment met psychiatrische patiënten en wiet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.