Vakbond en treinreizigers niet te spreken over spoedreparaties

UTRECHT - Reizigersorganisatie Rover heeft opheldering gevraagd aan ProRail over spoedreparaties aan het spoor. Tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam rijden donderdag de hele dag minder treinen.
Bij een inspectie van de wissels bleek gisteren dat er bij vier wissels onderdelen vervangen moesten worden. Rover vindt de overlast voor de reiziger onacceptabel en vreest dat ProRail de grip verliest op de toestand van de infrastructuur.

HORRORSCENARIO'S

Deze week was er veel overlast op de sporen rond Rotterdam en Den Haag en op de lijn Zwolle - Meppel. In een brief aan de spoorbeheerder schrijft Rover dat het er op lijkt dat het stadium van de "horrorscenario's" bereikt is. Rover brengt de ontsporing bij Hilversum van januari in herinnering en vreest dat spoedreparaties inmiddels een blijvend fenomeen zijn geworden.
De reizigersvereniging vraagt zich af hoe het kan ProRail pas zo laat opmerkt dat wissels gerepareerd moet worden. Ook is het Rover niet duidelijk waarom het treinverkeer daar zo veel last van moet hebben.

STRESS

Roel Berghuis van vakbond FNV Spoor meldde woensdagavond dat een combinatie van de wisselproblemen en stress onder personeel van ProRail Den Haag de oorzaak was dat veel reizigers strandden. Volgens hem ontstond er bij personeel van de ProRail-post Den Haag zo veel stress toen duidelijk werd dat er vier wissels met spoed gerepareerd moesten worden, dat sommigen "het bijltje erbij neergooiden".
ProRail spreekt die lezing tegen en meent dat er sprake is van een misverstand. "Een time-out van tien minuten heette officieel dat het treinverkeer even werd gestaakt," aldus de woordvoerder. "Maar het is pertinent onjuist dat er personeel heeft gestaakt."

SPOORWISSELS

De FNV vindt dat in het hele land moet worden onderzocht hoe het met de spoorwissels is gesteld. "Ik hoor iets te vaak van machinisten dat er wissels niet goed zijn. Dat zou landelijk bekeken moeten worden," aldus Berghuis.
In januari werden al 500 wissels geïnspecteerd, nadat in Hilversum een treindeel uit de rails was gelopen. Die inspectie bracht geen defecten of onveilige situaties aan het licht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.