Problemen op het spoor

UTRECHT - Door een stroomstoring rijden er tussen Utrecht Centraal en Geldermalsen veel minder treinen, meldt de NS. Er worden bussen ingezet. De vertraging kan oplopen tot een uur. De problemen duren naar verwachting tot ongeveer 16.00 uur.
En er is meer vertraging. Op drie spoorlijnen in de Randstad rijden naar verwachting nog tot vrijdagochtend 2.00 uur minder treinen door een kapotte wissel op het spoor bij Den Haag, meldt de NS.
Tussen Den Haag en Rotterdam, Den Haag en Utrecht en Rotterdam en Utrecht moeten reizigers rekening houden met vertragingen tot een half uur. De NS raadt reizigers aan de reisplanner te raadplegen.
Woensdag bleken vier wissels kapot te zijn. Drie wissels, bij Den Haag en Rotterdam, konden donderdag weer in gebruik worden genomen na noodreparaties, liet ProRail weten. Aan de vierde wordt dus nog gewerkt.
Woensdag tijdens de avondspits, om 18.00 uur, werd het treinverkeer bij Den Haag 10 minuten stilgelegd om te bekijken op welke sporen er treinen konden rijden en op welke sporen niet. Bij een inspectie van de wissels was eerder gebleken dat er onderdelen vervangen moesten worden. Dat leverde veel hinder op voor reizigers, ook al omdat het treinverkeer daarna slechts ten dele weer kon worden opgestart.
Roel Berghuis van FNV Spoor wil nu dat alle spoorwissels worden gecontroleerd. Hij zegt dat er woensdagavond geen staking van het personeel van ProRail is geweest, waar hij woensdag op zinspeelde.
"Daar is absoluut geen sprake van geweest." Het woord 'werkonderbreking' bij de interne ProRail-communicatie heeft voor de verwarring gezorgd, zegt hij. Berghuis wil weten waarom juist in de
spits besloten is de treinenloop bij Den Haag even stil te leggen.
Volgens ProRail kon dat in verband met de veiligheid niet anders. "Zodra uit een analyse blijkt dat niet wordt voldaan aan bepaalde veiligheidsnormen, wordt het treinverkeer direct stopgezet", aldus een woordvoerster.