Bouwbedrijf BAM kruipt uit het dal

BUNNIK - Bouwbedrijf BAM uit Bunnik maakt weer winst. Voor het grootste bouwbedrijf van Nederland is dat voor het eerst in twee jaar tijd. Toch had het bedrijf nog erg te lijden onder de lastige bouwmarkt in Nederland: de omzet en orderportefeuille daalden vorig jaar met enkele procenten.
Volgens BAM waren de Nederlandse markten (bouw en infra) in 2013 veel moeizamer dan verwacht, maar werd wel de bodem in Nederland bereikt. Voor dit jaar wordt op stabilisatie gerekend. Het bedrijf gaf aan vooral buiten Nederland positieve marktontwikkelingen te zien.
Topman Nico de Vries van BAM gaf in een toelichting aan voorlopig geen sterk herstel te verwachten in Nederland. "Ondanks de paar groene blaadjes die ik zie, ben ik nog pessimistisch. Ik denk dat echt herstel nog jaren zal duren."
Het bedrijf maakte in augustus vorig jaar bekend vanwege de aanhoudende problemen in de bouwsector nog eens 500 arbeidsplaatsen te schrappen, bovenop de 650 ontslagen die bij de reorganisatie eind 2012 werden aangekondigd.
Volgens De Vries is het niet waarschijnlijk dat nog veel meer banen bij BAM zullen moeten verdwijnen. "Ik sluit niet uit dat in de marges nog enkele arbeidsplaatsen zullen moeten verdwijnen, maar in principe is de onderneming nu aangepast aan de nieuwe realiteit", aldus de bestuursvoorzitter.