Leraar uit Ede maakte mosterdgas zelf

EDE - Het mosterdgas dat vorig jaar oktober is gevonden in een flat in Ede, is hoogswaarschijnlijk door de bewoner zelf gemaakt. Dat stelt het Openbaar Ministerie na onderzoek van de - in totaal - 56 chemische stoffen, die in een kelderbox werden gevonden.
De inmiddels overleden man kende de risico's en de gevaren van de stoffen die hij in zijn kelder bewaarde. Hij was afgestudeerd scheikundige en oud-docent aan de Christelijke Hogeschool Ede. De 65-jarige man had zijn verzameling in een afscheidsbrief beschreven.
Nadat zijn broer met de afscheidsbrief naar de politie was gestapt, werden 50 woningen in een appartementencomplex in de wijk Veldhuizen in Ede ontruimd. Specialisten haalden de flesjes en buisjes met chemische stoffen met de grootste omzichtigheid naar buiten.

STRIJDGASSEN

De natuurkundeleraar bezat oplosmiddelen, oxidatoren, organisch-chemische bouwstenen, zuren, basen en kleurstoffen. Die schafte hij aan bij reguliere chemische bedrijven en maakte er dan andere stoffen van.
Hij maakte op die manier ook de strijdgassen chloorpicrine en difosgeen, die net als mosterdgas in de Eerste Wereldoorlog zijn gebruikt. Ook vervaardigde hij CN-traangas, dat vroeger door de politie werd gebruikt.
Alleen het bezit van mosterdgas is wettelijk verboden. Bezit van alle andere "zeer gevaarlijke stoffen" is alleen strafbaar als het om grote hoeveelheden gaat of als ermee wordt gehandeld.
Het onderzoek heeft aangetoond dat de Edenaar alle gevaarlijke stoffen die hij had gemaakt degelijk had opgeborgen. Volgens het OM is de hobby van de man extreem uit de hand gelopen. Er waren geen andere personen bij betrokken. Het onderzoek is inmiddels gesloten en de stoffen zijn vernietigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.