"Pas procedures voor euthanasie aan"

PROVINCIE UTRECHT - Mensen met een euthanasieverzoek verzanden nog te vaak in eindeloze procedures. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde tegen RTV Utrecht. Tijdens de Week van de Euthanasie vraagt de vereniging aandacht voor deze vaak complexe zaken.
En dat is nog steeds nodig. Uit cijfers blijkt dat de meeste meldingen van euthanasie worden gedaan in de provincie Utrecht, Gelderland en Flevoland. Het totaal aantal meldingen is met 13 procent toegenomen.
Maar de NVVE merkt dat mensen nog steeds tegen een muur oplopen als ze euthanasie willen. Artsen durven het niet altijd aan en de communicatie tussen bijvoorbeeld huisartsen en verpleeghuizen is niet altijd goed. Dat kan ertoe leiden dat sommige mensen jaren geduld moeten hebben voordat ze kunnen sterven.
Saskia Bal uit Utrecht maakt dat van dichtbij mee. Haar moeder heeft een ernstige vorm van artrose. Ze lijdt pijn en wil sterven. Haar huisarts wil wel meewerken, maar voordat die procedure is afgerond moet Saskia's moeder naar het verpleeghuis. Haar situatie is zo verslechterd dat ze niet meer zelfstandig kan wonen. En dan volgt een lange weg.
De verpleeghuisarts is er niet van overtuigd dat de moeder van Saskia wil sterven. Maar Saskia geeft niet op en benadert de Levenseindekliniek. November 2013 overlijdt haar moeder na een procedure van twee jaar.

Saskia Bal uit Utrecht maakte euthanasie van dichtbij mee

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.