"Geschiedenis nadrukkelijker in Stationsgebied Utrecht"

UTRECHT - De VVD in Utrecht wil dat de geschiedenis van het Stationsgebied beter zichtbaar wordt. Waar nu Nieuw Hoog Catharijne, de vernieuwde Jaarbeurs en een OV-terminal worden gebouwd, stond ooit een volkswijk en dat mag best duidelijk worden gemaakt aan de bezoeker van het gebied, aldus de fractie.
De partij wil dat de gemeente gaat uitzoeken hoe historische verwijzingen in de nieuwe gebouwen kunnen worden gemaakt. VVD-raadslid André van Schie denkt dat er met moderne technieken van alles mogelijk is en denkt aan een soort digitale kijkdoos.
Hij wil ook dat er een conferentie worden gehouden met onder meer vereniging Oud-Utrecht, het Utrechts archief en het Nederlands Volksbuurtmuseum.
In het gebied wordt overigens al verwezen naar het verleden. Zo is het beeld De Engel dat ooit het gesloopte verzekeringsgebouw De Utrecht sierde, al teruggebracht in het nieuwe TivoliVredenburg.
Ook wordt een historische gevel van een pand aan de Van Sijpesteijnkade verwerkt in het nieuwe NS-gebouw 'De Hoge Dame', is een stuk muur van het middeleeuwse kasteel De Vredenburg te zien in een fietsenstalling, en is een deel van de oude atoombunker onder het Centraal Station opengesteld.