"Burgemeester Veenendaal hypocriet in zaak pedoseksueel"

VEENENDAAL - De agressieve actie tegen een veroordeelde pedoseksueel in Veenendaal is een gevolg van de stappen die burgemeester Wouter Kolff tegen hem heeft ondernomen. Dat stelt de Bond van Wetsovertreders, die al langer vindt dat de burgemeester moet stoppen met het opjagen van zedendelinquenten in zijn gemeente.
Voorzitter Pieter Vleeming van de bond reageert op het bericht dat eerder deze week ruiten zijn ingegooid en een auto is beklad bij het huis van de 64-jarige Veenendaler. De man wil na zijn celstraf weer in de straat wonen waar hij zijn buurmeisje misbruikte. Burgemeester Kolff probeerde dat te voorkomen, onder meer met een gebiedsverbod voor de man die in de wijk niet meer veilig zou zijn. Hij werd daar door de rechter voor op de vingers getikt.

NIET BURGEMEESTERWAARDIG

Ook Vleeming vindt de terugkeer van een pedoseksueel onverstandig, als slachtoffers daardoor weer met hem worden geconfronteerd. De burgemeester gaat met zijn acties echter zijn boekje te buiten, zegt hij.
"Iedereen mag procedures voeren, maar als de rechter je ongelijk geeft, dan is het niet burgemeesterwaardig om maar door te gaan. Hij is ook gewoon burger en maakt deel uit van de gemeenschap," aldus Vleeming.

SLECHT GEDRAG

Opjagen van zedendelinquenten, zoals Vleeming de acties van de burgemeester noemt, verhoogt volgens hem juist het risico dat ze in hun slechte gedrag terugvallen. Bovendien bewijst Kolff naar zijn mening de zaak een slechte dienst door er veel aandacht voor te vragen.
"Je ziet wat de gevolgen zijn. Als de rechter de burgemeester ongelijk geeft, nemen burgers het recht in eigen hand."

OP AFSTAND

Volgens de Bond van Wetsovertreders kan Kolff beter op een afstand in de gaten houden of de behandeling en de begeleiding van de man goed verloopt.
"Hij kan vrijwel wekelijks een kopietje van de rapportage door de reclassering opvragen. Als het dan fout dreigt te gaan, kan de gemeente alsnog ingrijpen," aldus Vleeming.

HYPOCRIET

Burgemeester Kolff heeft deze week laten weten dat hij de vernielingen bij het huis van de pedoseksueel betreurt. Volgens Vleeming is dat hypocriet.
"Hij nam wel het voortouw om de zedendelinquenten uit zijn gemeente te krijgen. Dat is niet gelukt, maar mensen weten wel waar ze wonen en dan loop je het risico dat dit soort dingen gebeuren."

VERWIJTEN

De gemeente Veenendaal herkent zich niet in de verwijten van de Bond van Wetsovertreders. Volgens een woordvoerder zijn de stappen van de burgemeester er niet op gericht om de veroordeelde pedoseksueel uit de stad te weren. Kolff probeert de man op een goede manier in de maatschappij terug te laten keren, in harmonie met zijn omgeving.
"De man heeft een recht om ergens te wonen, maar er is ook een belang van de omgeving. Dat werkt twee kanten op. De acties van afgelopen week zijn niet de oplossing, die betreuren we," aldus de woordvoerder.