Vastgoedman Paarlberg wacht oordeel Franse rechter thuis af

MAARSSEN - Zakenman Jan-Dirk Paarlberg uit Maarssen mag thuis wachten op een gerechtelijke procedure tegen hem. De vastgoedhandelaar is weer in zijn huis in Zuid-Frankrijk. De Franse rechter heeft besloten dat de donderdag opgepakte Nederlander niet in de cel hoeft te blijven.
Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft Frankrijk hem onder justitieel toezicht geplaatst. "In Nederlandse termen is zijn hechtenis geschorst." Paarlberg heeft wel zijn paspoort moeten inleveren en moet zich regelmatig melden bij de politie.
Komende week moet Paarlberg opnieuw voor de rechter verschijnen in Frankrijk. Dan wordt bepaald of en wanneer de zakenman naar Nederland wordt overgebracht om een gevangenisstraf uit te zitten van 4 jaar voor witwassen. Die straf werd vorige week definitief dankzij een besluit van de Hoge Raad.
De Nederlandse justitie verzocht vervolgens de Franse politie om Paarlberg aan te houden. Dat gebeurde tijdens een doorzoeking van zijn woning in de buurt van Saint-Tropez.
Paarlberg werd veroordeeld voor onder meer het witwassen van circa 17 miljoen euro die Willem Holleeder heeft afgeperst van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Paarlberg, zakenpartner van Endstra, heeft altijd ontkend. In totaal is Paarlberg de staat 25,7 miljoen schuldig, vind het OM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.