Utrecht peilt kiesgedrag inwoners, oppositie woedend

UTRECHT - Oppositiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie in Utrecht zijn woest over een enquête van het stadsbestuur onder inwoners. Ze vinden dat het college daarmee de gemeenteraadsverkiezingen beïnvloedt en eisen dat de vragenlijst onmiddellijk wordt ingetrokken.
In de peiling wordt leden van een inwonerspanel gevraagd naar hun stemgedrag. Behalve hun politieke voorkeur moeten de Utrechters ook aangeven of ze zichzelf links of rechts vinden en wat ze vinden van een belasting op vlees en het verbreden van snelwegen. VVD, CDA en CU vinden dat het college van burgemeester en wethouders (GroenLinks, PvdA en D66) daarmee de verkiezingsuitslag stuurt.
CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren: "Dit zijn thema's waar de gemeente niet over gaat. Het is onzinnig om zulke vragen bij bewoners neer te leggen en te suggereren dat die relevant zijn voor gemeentelijke verkiezingen."
Ook de stelling 'De ontwikkeling van een gemeentelijke wietkwekerij moet worden gestopt' verbaast de raadsleden in hoge mate. De raad is daar nooit over geïnformeerd en als de plantage er ook niet komt begrijpen de partijen niet waarom inwoners erover worden ondervraagd.
VVD, CDA en CU roepen de gemeente op om de enqête direct ongedaan te maken en eisen voor volgende week woensdag opheldering. De gemeente wil nog niet reageren op de kwestie.

CDA-fractievoorzitter Utrecht over peiling