Peilingrel Utrecht verdeelt coalitie

UTRECHT - Niet alleen de Utrechtse oppositie, maar ook de coalitiepartijen hebben opmerkelijk felle kritiek op het stadsbestuur, dat inwoners in een peiling vraagt naar hun stemgedrag. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Alleen de PvdA staat achter de enquête.
In de vragenlijst kunnen 5.000 leden van een inwonerspanel hun politieke voorkeur aangeven, inschatten of ze zichzelf links of rechts vinden en vertellen wat ze vinden van bijvoorbeeld een belasting op vlees en het verbreden van snelwegen. Oppositiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie vinden dat de vragen sturend zijn voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

RAAR

Volgens GroenLinks had de gemeente de vragenlijst niet mogen versturen. "Ik ben het met ze eens dat deze peiling raar is," zegt GL-fractievoorzitter Heleen de Boer. "De gemeente mag dit niet zomaar doen. De politiek heeft hier ook geen opdracht voor gegeven."
Ook D66 kan zich vinden in de kritiek van de oppositie. Fractievoorzitter Klaas Verschuure: "Deze peiling is zeer ongepast en op zijn minst politiek gekleurd." Ook D66 hoopt dat het stadsbestuur de enquête snel intrekt.

OVERDREVEN

De PvdA noemt de kritiek overdreven. Fractievoorzitter Ruben Post zegt: "De vragen zijn helemaal niet sturend. Ik vind ze objectief gesteld." Oppositiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie hebben inmiddels raadsvragen gesteld.

Peilingrel Utrecht verdeelt coalitie