Celbioloog Universiteit Utrecht vervalste onderzoeksgegevens

UTRECHT - Een voormalig medewerker van de Universiteit Utrecht heeft gefraudeerd met onderzoeksresultaten. De celbioloog heeft gegevens verzonnen en die als echte bevindingen gepresenteerd in twee wetenschappelijke tijdschriften.
De wetenschapsfraude is dinsdag door de universiteit bekend gemaakt. De universiteit spreekt in een verklaring van onregelmatigheden in afbeeldingen in onder andere publicaties in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Cell. In vier artikelen zou celbioloog Pankaj Dhonukshe gegevens gemanipuleerd hebben.
De co-auteurs van de celbioloog wisten volgens de universiteit niet dat de gegevens vervalst waren. Omdat de fraudeur zelf niet meer in Utrecht werkt, kunnen hem geen sancties worden opgelegd.
Dhonukshe laat in een reactie weten "ernstig bezwaar" te maken tegen het oordeel van de universiteit. "Ik erken en betreur dat er fouten zijn geslopen in enkele van de 180 illustraties bij het artikel in Nature," stelt hij in een schriftelijke reactie. "Die fouten laten het onderzoek en de uitkomsten daarvan evenwel onverlet."
Dhonukshe heeft het over procedurele fouten in het onderzoek. Hij stelt ook dat het oordeel gebaseerd is op een aanname en niet op feiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.