Nieuwbouw Kanaleneiland van de baan

UTRECHT - De sloop- en nieuwbouwplannen voor de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn grotendeels van de baan. Het plan dat vijf jaar geleden werd gelanceerd blijkt financieel onhaalbaar. Dat laten de gemeente, de woningcorporaties Mitros en Portaal en bouwbedrijf Heijmans weten.
Het schrappen van de plannen is slecht nieuws voor bewoners die vanwege de plannen zijn verhuisd en rekenden op een nieuwbouwwoning.
Doel van het plan was om Kanaleneiland Centrum om te vormen tot een levendige, leefbare en gevarieerde woonwijk, waarin alle stedelijke voorzieningen aanwezig zijn.
Voor het gebied aan de noordkant van de Churchilllaan, tussen het winkelcentrum en het Amsterdam Rijnkanaal, stonden ingrijpende sloop- en nieuwbouwplannen op het programma. Het aangepaste plan zal voor het overgrote deel bestaan gaan renovatie.
"Na veel rekenen en tekenen komen we tot de conclusie dat de plannen financieel niet meer haalbaar zijn. De verwachting is dat, ook over enkele jaren, er niet ineens rijen kopers zijn voor nieuwe koopwoningen. Deze bieden de noodzakelijke financiën voor realisatie van de nieuwbouwplannen", concluderen de betrokken partijen nu.

BEWONERS

De oorspronkelijke bewoners van acht flats in het gebied zijn verhuisd vanwege de renovatie. Voor de groep die graag wilde terugkeren naar nieuwbouw in Kanaleneiland, betekent dit slecht nieuws.
Mitros en Portaal gaan met deze bewoners de mogelijkheden bespreken om toch naar de wijk terug te keren. Bijvoorbeeld naar sociale huurwoningen die worden gebouwd aan de andere kant van de Churchilllaan.
SP-fractievoorzitter Tim Schipper. "Het is een schandalige zaak. We zagen dit al aan komen na de draagvlaakmeting. Huurders zijn weer de dupe omdat de corporaties op zwart zaad zitten en de projectontwikkelaar zich terugtrekt. Het onderhoud in deze wijk staat al vijftien jaar stil."

Nieuwbouw Kanaleneiland van de baan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.