NS wil minimaal twee treinen per uur

UTRECHT/AMERSFOORT - Als het aan de NS ligt, kunnen reizigers vanaf volgend jaar op alle stations twee keer per uur op de trein stappen. Ook moeten er tijdens de daluren meer intercity's gaan rijden tussen Amersfoort, Apeldoorn en Deventer.
Dat staat in het dienstregelingsplan dat de NS voor advies heeft neergelegd bij belangenorganisaties. Op de vier trajecten waar nu nog één trein per uur rijdt, wil de NS ook elk halfuur een trein laten rijden. Extra sprinters gaan rijden tussen Arnhem en Ede-Wageningen, Breda en Dordrecht, Roosendaal en Dordrecht en Heerlen en Sittard.

AMERSFOORT

Reizigers tussen Amersfoort en Deventer kunnen vanaf komend jaar drie keer per uur een intercity pakken. Nu kan dat nog twee keer in de daluren. Ongeveer 750 mensen krijgen straks dagelijks een kortere reistijd. Ruim 4000 reizigers moeten profijt hebben van de verdubbeling van het aantal treinen.
Ook wil de NS ruim 7500 treinreizigers in het weekeinde tegemoet komen door meer nachtintercity's in te zetten. Zij kunnen dan voor
het laatst rond 01.00 uur vanuit de Randstad naar onder meer Zwolle en Deventer. Wie nu vanaf Amsterdam Centraal naar Deventer vertrekt, moet om 23.30 uur al op de laatste trein.

SCHRAPPEN

De NS is echter ook van plan om sommige trajecten een aantal treinen te schrappen. Zo komt de intercity tussen Haarlem en Uitgeest te vervallen en komt er een sprinter die in de daluren twee keer per uur zal rijden, terwijl reizigers van bijvoorbeeld station Beverwijk

en Haarlem-Spaarnwoude nu altijd vier keer per uur de trein kunnen nemen. Ook zullen dagelijks ruim 1200 mensen in Haarlem moeten overstappen voor Amsterdam Centraal.
Of de plannen daadwerkelijk in het spoorboekje van 2015 worden opgenomen, ligt aan het advies van onder meer het Landelijke Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) en ProRail. Volgens een woordvoerder van de NS wordt in augustus meer bekend over de dienstregeling voor komend jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.