Utrecht trekt omstreden peiling terug na ophef

UTRECHT - De omstreden peiling met suggestieve vragen die onder 5000 Utrechters is verspreid, wordt teruggetrokken. Dat heeft de gemeente Utrecht bevestigd.
De vragenlijst veroorzaakte grote ophef in de Utrechtse politiek. Vrijwel alle politieke partijen vonden de vragen in de enquête misplaatst. Ze gingen over thema's waar de gemeente helemaal niets over te zeggen heeft en de vragen zouden bovendien de linkse collegepartijen in de kaart spelen. De enquête, die onderdeel was van een onderzoek door de Universiteit Utrecht, wordt nu teruggetrokken.
Het wetenschappelijke onderzoek ging volgens het college over het stemgedrag van mensen en in het bijzonder over het gebruik van stemhulpen, zoals kieswijzers. Utrecht stelde daarvoor het gemeentelijke burgerpanel beschikbaar. Maar de stad stelt dat de vragen onder verantwoordelijkheid van de universiteit zijn opgesteld. Ook is het panel sowieso niet representatief voor de hele Utrechtse bevolking.
De 5000 deelnemers van het panel moesten in de peiling hun mening geven over bijvoorbeeld de verbreding van de A27 bij Amelisweerd, weigerambtenaren en een eventuele vleesbelasting. De gegevens van de mensen die de enquête al hebben ingevuld, worden vernietigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.