Omstreden silo tegenover Rhenen komt er

RHENEN - De gemeenteraad van het Gelderse Buren heeft dinsdagavond toestemming geven voor de bouw van een omstreden silo aan de overkant bij Rhenen. In Rhenen is erg teleurgesteld gereageerd.
De gemeente Buren past het bestemmingsplan aan voor bedrijventerrein Middelwaard West in Lienden. Daardoor mag een fabriek aan de overkant van de Nederrrijn, recht tegenover het historische Rhenen, uitbreiden en onder meer een silo van 45 meter hoog bouwen voor mengvoergrondstoffen.
"Dat is zeker een teleurstelling omdat je altijd hoopt dat het gezond verstand gaat zegevieren", zegt Tine van der Stroom van het burgercomité in Rhenen. Volgens haar is er in de raad van Buren weinig begrip getoond voor de bezwaren. Ze heeft aangekondigd naar de Raad van State te stappen.

NATUUR

Tegenstanders proberen al sinds 2011 om het plan tegen te houden en gingen vorige week massaal naar het gemeentehuis van Buren voor een inspraakronde. De Rhenense wethouder Van den Berg zei toen dat het onbestaanbaar is dat hij veel geld in toerisme en natuur steekt, terwijl zijn collega aan de overkant een industrieterrein vergroot.
Volgens Buren zijn er al veel concessies gedaan en is het plan aangepast zodat het beter in de omgeving past. Zo is de maximale hoogte teruggebracht van 60 naar 45 meter.
In de provincie Gelderland gaan stemmen op om een stokje te steken voor het plan. D66 in de Staten wil het besluit aankaarten bij Gedeputeerde Staten.