Houtenaren: onderzoek geluid windmolens verkeerd

HOUTEN - Inwoners van Houten zijn teleurgesteld over een onderzoek naar geluidsoverlast door windmolens. Dinsdagavond werd het onderzoek uit de doeken gedaan en inwoners zeggen dat er te kort wordt gemeten en ook op de verkeerde plekken.
"Er wordt niet gemeten bij die woningen waar veel klachten vandaan komen", zegt Maurice Bakker van Stichting Gigawiek. Hij strijd al jaren tegen de windmolens die langs het Amsterdam-Rijnkanaal staan.
Bakker vraagt zich af wat het onderzoek gaat opleveren, omdat alleen wordt gekeken of het geluid wel van de windmolens afkomstig is. Volgens Eneco is dat niet het geval. Er wordt volgens Bakker niet gekeken naar waar het lawaai dan wel vandaan zou komen.

GEMEENTE

De gemeente Houten laat aan RTV Utrecht weten dat het geen onderzoek naar geluidsoverlast is, maar naar geluid. "Wij gaan controleren of het geluid van de turbines binnen de afgesproken normen blijft", zeg een woordvoerder van de gemeente.
"Het onderzoeksbureau moet zich bij de metingen houden aan regels. Er zijn zes bewust gekozen meetpunten: bij de drie turbines en op de gevels van de drie woningen waar het geluid van de turbines het hardst is. Bij alle andere woningen in Houten is het turbinegeluid op de gevel zachter."

PERIODE

Ook bestrijdt Houten dat het onderzoek niet lang genoeg duurt. "De metingen duren vier weken. Dat is niet te kort. Sterker nog, volgens het onderzoeksbureau zou een kortere meetperiode voldoende zijn geweest."
De metingen zijn voor iedereen via internet te volgen. Als het onderzoeksrapport gereed is nodigt de gemeente opnieuw alle geïnteresseerden uit voor een toelichting op de resultaten.