Keuze van de Kiezer: wordt het Zuid-Holland of Utrecht voor Vianen?

VIANEN - Nog een maand en dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In de Keuze van de Kiezer gaat RTV Utrecht de komende weken in alle 26 gemeenten op zoek naar lokale verkiezingsthema's. Twee lijsttrekkers uit één gemeente praten dagelijks met elkaar over een onderwerp dat een grote rol speelt tijdens de campagne.
Woensdag was het stemhokje van RTV Utrecht in Vianen. Die gemeente hoort pas sinds 2002 bij de provincie Utrecht en nu, twaalf jaar later, gaan er stemmen op om Vianen weer terug te laten keren naar Zuid-Holland. Aanleiding is een gemeentelijke herindeling die het stadje aan de Lek boven het hoofd hangt. Historisch gezien heeft Vianen de meeste aansluiting met de Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam. Een fusiegemeente met de naam Vijfheerenlanden wordt dan ook als serieuze optie gezien. Aan de andere kant is het ook mogelijk om te fuseren met Nieuwegein of Houten.
De politiek is er nog niet over uit. De ChristenUnie laat de keuze voor een provincie voorlopig in het midden. Lijsttrekker Tirtsa Kamstra: "Laten we eerst eens goed onderzoeken of een fusie met een andere gemeente noodzakelijk is en zo ja, met welke. Pas daarna komt de keuze voor een provincie aan de orde, zeker omdat bijvoorbeeld nog niet duidelijk is of Utrecht, Flevoland en Noord-Holland met elkaar samengaan. Dus dat wachten we voorlopig even af. Maar wat een fusie betreft gaat onze voorkeur uit naar de Vijfheerenlanden."
De VVD heeft een meer uitgesproken mening. Ook lijsttrekker André Landwehr gaat voor een fusie met Zederik en Leerdam, maar dan wel binnen de provincie Utrecht: "Als we in Zuid-Holland komen dan is Vianen een uithoek. Die provincie richt zich vooral op Rotterdam, Den Haag en het Botlekgebied, maar zeker niet op Vianen. In Utrecht hebben we al een economische binding en invloed op de besluitvorming. Laten we dat zo houden."
Beide partijen willen de inwoners van Vianen de komende jaren vragen naar hun mening over de mogelijke gemeentelijke herindeling.

Keuze van de Kiezer: wordt het Zuid-Holland of Utrecht voor Vianen?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.