Utrecht pakt scheefwoners aan

UTRECHT - Jonge Utrechters met een baan moeten wat de gemeente Utrecht betreft zo snel mogelijk hun goedkope huurwoning uit. Veel starters op de woning- en arbeidsmarkt blijven nu jarenlang in hun relatief goedkope huurwoning zitten. Die houden ze daardoor bezet voor mensen die vanwege hun lage inkomen een goedkoop huis nodig hebben. Utrecht wil dit scheefwonen tegengaan.
Dat schrijft de Utrechtse wethouder Isabella (PvdA) samen met zijn collega-wethouder van Amsterdam in een brief aan minister Blok (Wonen). Zij stellen dat de situatie in hun steden anders is dan in de rest van het land.

HUURCONTRACTEN

Utrecht en Amsterdam willen van de minister toestemming voor een proef met huurcontracten die maximaal vijf jaar geldig zijn. Huurders onder de 30 jaar kunnen voor een beperkte tijd terecht in bepaalde woningen en moeten daarna doorstromen. Als een huurder tegen die tijd niet genoeg verdient voor een ander huis, dan kan het contract eenmalig met vijf jaar worden verlengd.
Met de maatregelen zou ook de kamernood onder studenten kunnen worden aangepakt en de doorstroming op de koophuizenmarkt gestimuleerd.
Beide steden vragen ook om andere maatregelen. Zo schrijven ze in de brief dat ze bij het maken van plannen voor meer studentenkamers vaak stuiten op strenge regelgeving. Ze vragen om meer vrijheid om onder meer leegstaande kantoren te kunnen ombouwen tot studentenwoningen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.