Vrijspraak scooteraar monstransroof

UTRECHT - Een 23-jarige Utrechter is vrijdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van diefstal en heling van de monstrans uit het Museum Catharijneconvent begin 2013. De man stond terecht omdat hij met een scooter buiten het museum klaar zou hebben gestaan om de overvaller met de monstrans te helpen ontsnappen.
Hij komt op vrije voeten omdat de scooter niet gelinkt kan worden aan de monstransroof, zegt de rechtbank. Tijdens het onderzoek werd ook in een te vroeg stadium DNA afgenomen bij de verdachte en daarmee is de privacy van de man geschaad. En daarom heeft de rechter bepaald dat dit bewijs niet meetelt.
Behalve de 23-jarige Utrechter waren nog drie mannen aangeklaagd voor de roof van het kostbare religieuze kunstwerk. Die werden vorig jaar september veroordeeld tot gevangenisstraffen tot twee jaar. De rechter liet onder meer meespelen dat de dieven nogal amateuristisch te werk gingen en dat er niemand gewond is geraakt of bedreigd.

VERBRIJZELD

Het OM had celstraffen van vier en vijf jaar geëist en is daarom in hoger beroep gegaan. De officier van Justitie liet juist meewegen dat er veel geweld is gebruikt om de vitrinekast te slopen.
De gouden, met diamanten ingelegde monstrans werd in januari vorig jaar op klaarlichte dag gestolen door een man, die het museum binnenrende. Hij sloeg een vitrine kapot en probeerde de monstrans in een te kleine tas te proppen. Uiteindelijk sprong hij met de stralenkrans in de hand achterop een scooter, die wegscheurde door het Utrechtse centrum.
Enkele weken later besloten de dieven monstrans te verplaatsen. Ze werden al in de gaten gehouden door de politie en onderweg naar België werden ze aangehouden op de A27 bij Gorinchem.
Een monstrans is een religieus voorwerp uit de Rooms-Katholieke Kerk waar hosties in worden bewaard. Het object was langdurig in bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. Inmiddels is de monstrans hersteld en weer te zien in het Catharijneconvent.