Hogere straffen voor monstransroof Utrecht

UTRECHT - De drie verdachten van de diefstal van de monstrans uit Museum Catharijneconvent in Utrecht hebben in hoger beroep celstraffen van drieënhalf en drie jaar opgelegd gekregen. Die straffen zijn hoger dan de rechtbank in september oplegde.
Het Openbaar Ministerie (OM) vond de celstraffen, tot 27 maanden, te laag en stapte naar het gerechtshof in Arnhem. Daar eiste het OM vier en vijf jaar cel.
De brutale roof zorgde in januari 2013 voor een grote schok in Utrecht. Een rover sloeg overdag met een moker de vitrine kapot en ging er met het voorwerp vandoor. De vergulde monstrans is een honderden jaren oud religieus voorwerp, ingelegd met diamanten.

TELEVISIE

De roof is vermoedelijk uitgevoerd door de 29-jarige verdachte, waarbij verdachten van nu 22 en 26 buiten wachtten. Na de roof belandde het voorwerp op de keukentafel van de opa en oma van de 26-jarige, die er 'gauw vanaf wilden' omdat het steeds op tv was.
De monstrans werd na twee weken gehavend op de achterbank van de 26-jarige teruggevonden toen hij ermee naar België reed. Het nu nog steeds vermiste onderdeel met diamanten ontbrak toen al.
Van de drie verdachten had één zijn eerder opgelegde, lagere straf er al op zitten. Hij zal opnieuw worden opgepakt. De rechtbank
in Utrecht sprak onlangs een vierde verdachte vrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.