Priesteropleiding terug in Utrecht

UTRECHT - Priesterkandidaten voor het Aartsbisdom Utrecht kunnen vanaf september weer in de stad studeren.
Ze nemen hun intrek in het Ariënsinstituut en volgen hun academische opleiding aan de Faculteit Katholieke Theologie (FKT), die sinds kort in de Utrechtse binnenstad is gevestigd.
Ook kunnen priesterkandidaten in Utrecht een niet-academisch opleidingstraject volgen: de geïntegreerde priesteropleiding. Voor kandidaten met een 'late roeping' wordt de bestaande samenwerking met het seminarie Bovendonk van het bisdom Breda voortgezet.
Hiermee komt een einde aan de samenwerking met het bisdom Haarlem-Amsterdam, die sinds 2010 bestond. In dat jaar moest de Utrechtse priesteropleiding het Ariënskonvikt noodgedwongen de deuren sluiten wegens een gebrek aan studenten en financiële middelen. Utrechtse priesterstudenten konden voortaan hun opleiding volgen aan De Tiltenberg, het seminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam.
Kardinaal Eijk noemde het besluit tot sluiting destijds 'één van de zwaarste beslissingen' die hij als bisschop heeft moeten nemen. Hij is dan ook verheugd dat het nu mogelijk is gebleken om de priesteropleiding toch weer in Utrecht te vestigen.
Voor de herstart van de priesteropleiding zijn diverse redenen. De Tiltenberg ligt een behoorlijk eind van Utrecht en dit zorgt voor meer praktische problemen dan verwacht. Het was dan ook de grote wens van alle studenten en de bisdomstaf dat de priesteropleiding opnieuw in het aartsbisdom zou worden gevestigd.
Ook is de financiële situatie van het Aartsbisdom Utrecht ten opzichte van 2010 gunstiger en liggen de kosten per student in de nieuwe opzet beduidend lager liggen dan ten tijde van het Ariënskonvikt.
Ook op andere terreinen (personeel, huisvesting) is de nieuwe priesteropleiding kleinschaliger en dus goedkoper. Doordat het Ariënsinstituut een beperkt aantal plaatsen heeft en het aantal priesterstudenten van het aartsbisdom weer een stijgende tendens vertoont, zullen er alleen priesters voor het aartsbisdom Utrecht kunnen worden opgeleid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.