Monstransrover op de vlucht

UTRECHT - Marco K., een van de mannen achter de spectaculaire monstransroof uit museum Catharijneconvent in Utrecht, is op de vlucht geslagen. Dat bevestigt het OM tegenover RTV Utrecht. De detentieperiode van K. zat er bijna op. Eind maart werd de man in hoger beroep veroordeeld tot een veel zwaardere straf van drie jaar cel.
De 26-jarige K. zit in een zogenoemd half open regime. Dat betekent dat hij af en toe de gevangenis uit mag, maar zich daarna wel weer moet melden. Dat is nu niet gebeurd. Hoelang K. al weg is, kan een woordvoerder van het OM niet zeggen. De man staat gesignaleerd en er wordt actief naar hem gezocht.
De brutale monstransroof zorgde in januari 2013 voor een grote schok in Utrecht. Een van de daders sloeg overdag met een moker een vitrine kapot en ging er vandoor met het religieuze pronkstuk. De monstrans werd later zwaar beschadigd teruggevonden. Een deel is nog altijd zoek. De politie kwam de monstransrovers op het spoor na een anonieme tip. De tipgever noemde de namen van alle betrokkenen.

ROLVERDELING

K. was degene die de monstrans bewaarde en ermee naar België reed. Hij kreeg in eerste instantie 17 maanden cel. Hij zat aan het einde van zijn detentie, maar werd onlangs in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.
De 29-jarige Rudolf T. was degene die de moker hanteerde en de monstrans meenam uit het museum. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De 22-jarige Fadil A. is veroordeeld voor heling. Hij kreeg aanvankelijk ruim een jaar cel, maar in hoger beroep werd de straf verhoogd naar drie jaar.
Tim K., 23 jaar, wordt gezien als degene die klaar stond met een scooter toen de hoofdverdachte het museum uit rende. Hij is vrijgesproken, maar er komt waarschijnlijk hoger beroep.

STRESS

Tijdens het proces tegen de monstransrovers voerde de advocaat van Marco K. vorig jaar aan dat de man zwaar gebukt ging onder zijn gevangenschap. Hij zou kampen met haaruitval en darmklachten door de stress.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.