Exploitant eist vergunning Zandpad terug

UTRECHT - Wegra heeft maandag voor de rechtbank de vergunning voor de seksboten op het Zandpad in Utrecht teruggeëist. De exploitant van het overgrote deel van de prostitutieboten vindt dat de gemeente de vergunning onterecht heeft afgenomen.
De rechter toonde zich gevoelig voor het argument dat uit niets blijkt dat Wegra betrokken is bij mensenhandel, de reden voor het intrekken van de exploitatievergunning. Zo werd de advocaat van de gemeente meerdere keren gevraagd naar het verband tussen mensenhandel en Wegra.

EIGENDOM

Als de boten weer opengaan, dan is de nieuwe prostitutiezone overbodig. Vorige week besloot de gemeenteraad dat er een nieuw district met rode ramen moet komen aan de Einsteindreef. Tot groot ongenoegen van veel omwonenden. Ook werden de plaatselijke regels voor prostitutie aangepast. Zo mag een exploitant straks nog hooguit twintig procent van de ramen exploiteren.
Mocht de bestuursrechter over zes weken een streep zetten door het besluit van de gemeente om Wegra van het Zandpad te bannen, dan ontstaat een hele nieuwe situatie. Wegra heeft nog steeds een huurovereenkomst met het waterschap en de bootjes zijn in eigendom.
Krijgt Wegra gelijk, dan zijn de prostitutieboten kort daarna gewoon weer open, aldus Cees Jobben van Wegra. Ook de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zou dan weer op de schop moeten.

Reportage over Wegra vs. gemeente Utrecht