Amersfoortse maakt kans op enkele reis naar Mars

AMERSFOORT - Nancy Keijzer uit Amersfoort is een van de drie Nederlanders die kans maakt op een enkele reis naar de planeet Mars.
De 41-jarige vrouw schreef zich net als tweehonderdduizend andere wereldburgers in voor het project Mars One, dat door middel van sponsoring en de verkoop van televisierechten een reis naar de rode planeet mogelijk wil maken.
De Amersfoortse wist in december al de eerste selectieronde door te komen. Op dit moment zijn er nog 705 kandidaten over, onder wie twee andere Nederlanders.
Kandidaten die mee wilden doen, moesten voor maart aan twee voorwaarden voldoen: een medische verklaring van hun dokter en een Mars One-profiel openbaar maken voor het publiek.
De meeste geselecteerde kandidaten komen uit de Verenigde Staten (204), Canada (54), India (44) en Rusland (36) en zijn voornamelijk man. Nancy is een van de 287 vrouwen die op de lijst staan.
Om de volgende ronde door te komen, moeten de avonturiers persoonlijke gesprekken voeren met de selectiecommissie van Mars One. Voor de komende jaren staan er daarnaast nog meer selectierondes gepland. Uiteindelijk strijden er drie tot zes teams om de eerste Marsmissie.

MARS ONE

Het Mars One-project werd enkele jaren bedacht door de Nederlander Bas Lansdorp. Hij wil de kosten van een reis naar Mars beperken door af te zien van de terugreis. Geld moet binnenkomen door middel van sponsoring en de verkoop van televisierechten.
De reis staat voor 2024 gepland.

Nancy Keijzer uit Amersfoort over haar mogelijke reis naar Mars