Kleine zieke Gabriëlle weigert tuinhuisje af te breken

Gabriëlle en verslaggever Rik Dogger.
Gabriëlle en verslaggever Rik Dogger. © RTV Utrecht
KOCKENGEN - Gabriëlle van der Linden weigert haar tuinhuis in Kockengen te verlaten. De 60-jarige vrouw, die door een ernstige botziekte slechts 1.25 meter groot is, negeert daarmee een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde eerder dat het huisje onrechtmatig op de dijk is gebouwd. De zaak was aangespannen door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
De Utrechtse, die elke dag met de auto naar Kockengen reist, hangt nu een dwangsom boven het hoofd. Maar weg wil ze echt niet, want het tuinhuisje is haar alles en zonder voelt ze zich 'opgesloten achter de luxaflex'.

BROZEBOTTENZIEKTE

Gabriëlle is klein van stuk omdat ze lijdt aan ernstige osteogenesis imperfecta, ook bekend als de brozebottenziekte. De Utrechtse heeft in haar leven vijftig keer haar benen gebroken en leerde pas lopen toen ze 17 jaar was. Nu loopt ze met een rollator. Eigenlijk moet ze in een rolstoel, maar dat wil ze liever uitstellen.

STUKJE GROND

Door haar ziekte kan Gabriëlle niet meer op vakantie of wandelen met haar teckels. Ze kocht daarom in april 2011 een stukje grond aan de Spengen in Kockengen. Omdat er aan dezelfde dijk huizen en boerderijen stonden en omdat de Vergunningcheck van het Omgevingsloket uitwees dat er geen vergunning nodig was om te bouwen, ging ze er vanuit dat ze er een klein tuinhuis op kon zetten.
Ze stak er al haar geld in en sloot een extra hypotheek af. Het interieur werd volledig aangepast aan haar handicap. In augustus 2011 was het huisje klaar. Maar het waterschap ging niet akkoord. Volgens De Stichtse Rijnlanden brengt het tuinhuis de dijk in gevaar.
Gabriëlle heeft eerder al een bestuurlijke waarschuwing gekregen, stelt het waterschap. Toen dat geen effect bleek te hebben, kwam het alsnog tot een rechtszaak. De Utrechtse won in hoger beroep, maar bij de Raad van State verloor ze alsnog. Ze moet nu zowel het huisje als een tegelpad afbreken.

PETITIE

Tegen de uitspraak van de Raad van State heeft Gabriëlle niets meer in te brengen. De hoop is dat het waterschap met de hand over het hart strijkt, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Ook is Gabriëlle op haar website steunbetuigingen aan het verzamelen met een petitie.

Verslaggever Rik Dogger op bezoek bij Gabriëlle (1)
Verslaggever Rik Dogger op bezoek bij Gabriëlle (2)
Gabriëlle wil vakantiehuisje niet afbreken