Jeugdzorg fout in zaak babyschudder

UTRECHT - Bureau Jeugdzorg heeft de risico's binnen een Utrechts probleemgezin niet goed ingeschat. Dat stelt de Inspectie Jeugdzorg. Een van de twee kinderen, een baby, overleed vorig jaar oktober in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
De vader in het gezin is de 24-jarige Jeffrey S., tegen wie een rechtszaak loopt, zo bevestigt het OM. De Utrechter wordt ervan verdacht dat hij de vier weken oude Cherise door elkaar heeft geschud. Daardoor zou fataal hersenletsel zijn ontstaan. De man zou ook zijn ex-vriendin zwaar hebben mishandeld. Zij is eveneens verdachte in de zaak, maar het letsel zou zijn toegebracht door S.

TOEZICHT

Het broertje van het overleden meisje stond sinds november 2012 onder toezicht van Bureau Jeugdzorg in Utrecht. Het gezin werd van maart tot oktober 2013 begeleid bij jeugdzorginstelling De Rading.
De Inspectie Jeugdzorg stelt dinsdag na onderzoek dat het handelen van Bureau Jeugdzorg in de zaak onvoldoende is geweest en dat de gevaren voor de kinderen niet goed zijn ingeschat.

GEDRAGSWETENSCHAPPER

"De inspectie verwacht van Bureau Jeugdzorg dat medewerkers weten bij welke beslissingen een gedragswetenschapper moet worden betrokken en dat bij belangrijke gebeurtenissen in een gezin een risico-inschatting plaatsvindt", staat in een verklaring van de inspectie.

VERBETERPLAN

"Met de ketenpartners dient een check plaats te vinden op het veiligheidsplan en waar nodig dienen afspraken hierover schriftelijk te worden bijgesteld. Lopende casussen dienen regelmatig in multidisciplinair overleg te worden besproken en de uitkomsten vastgelegd in het dossier." De inspectie verwacht van BJZ Utrecht binnen zes weken een concreet verbeterplan met tijdpad.
De Rading heeft volgens de inspectie adequaat gehandeld bij de uitvoering van de hulpverlening en bij de samenwerking met Bureau Jeugdzorg, maar liet na om zelf veiligheidsinschattingen te maken en vast te leggen.

ADVOCAAT

De advocaat van S., Yehudi Moszkowicz, noemt het rapport van de inspectie prematuur. Volgens hem kan de baby ook zijn overleden aan genetische afwijkingen die een arts naderhand heeft ontdekt. Moszkowicz wijst erop dat er nog veel getuigen en deskundigen gehoord moeten worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.