RIVM: Nederlanders steeds ongezonder

BILTHOVEN - De gezondheid van Nederlanders gaat achteruit. Hoorde ons land vroeger nog bij de top vijf van de gezondste landen van Europa, nu zijn we een middenmoter, blijkt uit een rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven.
De levensverwachting van de Nederlandse mannen en vrouwen steeg licht, geven cijfers uit 2003 aan. Maar overgewicht, overmatig drankgebruik, ongezond eten en roken gooien roet in het eten.
Volgens het RIVM ligt in Nederland de nadruk te weinig op het voorkomen van ziektes. Dat heeft te maken met de manier waarop de gezondheidszorg is georganiseerd, stelt het instituut. Artsen en ziekenhuizen hebben er financieel geen belang bij om veel aandacht te besteden aan preventie.
Het RIVM vindt dat de overheid meer moet doen om welvaartsziekten door roken, drinken en vet eten te voorkomen. De Tweede Kamer heeft tot nu toe voorstellen tegengehouden om het roken en drinken verder te ontmoedigen. Dat terwijl jongeren steeds meer drinken. Ook worden ze in rap tempo dikker. Daarbij rookt van de tienerjongens 45 procent. Bij tienermeisjes ligt dat percentage op 36.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.