Vakantiehuisje op dijk Kockengen moet plat

© RTV Utrecht
KOCKENGEN - Gabriëlle van der Linden uit Utrecht moet haar vakantiehuisje in Kockengen toch afbreken. Dat heeft het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden besloten. Een petitie die door bijna 2892 mensen getekend is heeft het waterschap maandagavond niet op andere gedachten kunnen brengen.
Omdat Van der Linden een ernstige botziekte heeft kan ze niet op vakantie. Door haar ziekte is ze niet groter dan 1.25 meter geworden. In 2011 kocht van der Linden een stuk grond op de dijk in Kockengen, met de bedoeling haar vrije tijd daar door te brengen. Ze liet er een tuinhuisje bouwen dat helemaal op haar lengte aangepast is.

GEVAAR

Het waterschap stond al snel bij Van der Linden voor de deur met de boodschap dat het vakantiehuisje daar weg moet. De rechter gaf het waterschap gelijk. In hoger beroep won Van der Linden, maar de Raad van State oordeelde uiteindelijk dat het tuinhuisje weg moet.
Volgens De Stichtse Rijnlanden vormt het vakantiehuisje een gevaar voor duizenden mensen achter de dijk. Door op de dijk te bouwen wordt de stevigheid aangetast. Het waterschap vreest dat de kering kan afschuiven, waardoor dezelfde situatie ontstaat als elf jaar geleden in Wilnis. Pikant in de discussie is dat buren van Van der Linden de bebouwing wel mogen laten staan. De regels voor bebouwing werden in 2003 aangescherpt en toen stonden hun bouwsels er al.

OPLOSSING

Wanneer van der Linden het vakantiehuisje moet afbreken is nog niet duidelijk. Dinsdagmiddag is er nog overleg bij het hoogheemraadschap. Het waterschap hoopt nog tot een gezamenlijke oplossing te komen, maar vast staat dat het vakantiehuisje weg moet.

De Stichtse Rijnlanden niet gevoelig voor petitie voor vakantiehuisje op dijk