Politie maakte 19 jaar lang jacht op Utrechtse serieverkrachter

UTRECHT - De Utrechtse serieverkrachter hield de regio aan de oostkant van Utrecht jarenlang in zijn greep. Hij verdween even plotseling als hij opdook. Uiteindelijk zou hij zeker zes vrouwen verkrachten en elf maal een poging doen.
Op 5 september 1995 maakte de man,waar de politie bijna twintig jaar op zou jagen zijn eerste slachtoffer. In de bosjes bij de Bisschopsweg in De Bilt verkrachtte hij een vrouw. Hij ging agressief te werk en zou na de daad "aardig" zijn geweest. Hij zou zich op een mountainbike verplaatsen.
BLONDE, VADSIGE MAN
Er ontstond een verbeten jacht op de blonde, vadsige man, die al snel "de Utrechtse serieverkrachter" werd genoemd. In het onderzoek gingen onder meer agenten verkleed als vrouw het bos in, in een vergeefse poging de man uit de tent te lokken. Ook de vondst van een voetafdruk en een stanleymes leidden niet tot zijn aanhouding.
Na februari 1996 werd het plotseling stil. Rechercheurs dachten aan een psychiatrische opname, maar de hulpverleningssector liet weinig los. Er werd een dna-onderzoek opgestart, waaraan 288 mannen vrijwillig meewerkten. De politie overwoog zelfs het dna van alle mannen in een volledige woonwijk na te trekken, maar dat vond het Openbaar Ministerie een te grote inbreuk op de privacy.

SCOOTER

Na het checken van 4.000 tips, 1.000 zedendelinquenten en 2.000 namen moest de recherche het onderzoek in 2001 sluiten. Later dat jaar dook de serieverkrachter echter weer op, ditmaal op een scooter. Opnieuw sloeg de paniek toe, maar opnieuw slaagde de politie er niet in de man te pakken.
Sindsdien werd bij iedere verkrachting vrijwel standaard gevraagd of er een verband met de Utrechtse serieverkrachter was. Maar gaandeweg raakte de zaak op de achtergrond, totdat het OM in 2012 besloot een zogenoemd verwantschapsonderzoek te gaan doen met dna dat bij de misdrijven was veiliggesteld.

FIETSENDIEF

Het dna van zo'n 2.500 mannen werd vergeleken. In april van dit jaar bleek dat dat onderzoek nog geen resultaat had gehad. Op 17 juli meldden politie en justitie dat het dna van de serieverkrachter een match had opgeleverd met een veroordeelde fietsendief.

Documentaire RTV Utrecht over de Utrechtse serieverkrachter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.