"Werd Gerard T. geïnspireerd door Engelse serieverkrachter?"

NIEUWEGEIN - Nu Gerard T. na twintig jaar is aangehouden als verdachte van de serie verkrachtingen in Utrecht tussen 1995 en 2001 steekt ook de vraag de kop op: wat bezielde deze man? Uit onderzoek van RTV Utrecht komt naar voren dat T. zich mogelijk heeft laten inspireren door een Engelse serieverkrachter.

FACEBOOK

Gerard T. heeft op zijn Facebookprofiel onder het kopje "Werk en Opleiding" The Hazeley School in het Engelse Milton Keynes toegevoegd. Opvallend, aangezien die school pas in 2005 zijn deuren heeft geopend. T. is 51 jaar en kan dus nooit op die school gezeten hebben. Op de school zelf is zijn naam dan ook niet bekend.
De link op Facebook lijkt dan ook een verwijzing naar Milton Keynes te zijn, de plek waar begin jaren negentig een gewelddadige serieverkrachter aan het werk was. Tussen 1991 en 1992 viel Richard Leadbeater daar zeker achttien vrouwen aan. Hij werd in 2001 pas gepakt, nadat hij wegens huiselijk geweld DNA af moest staan.

OVEREENKOMSTEN

Ook de andere vergelijkingen tussen de Engelse verkrachter en Gerard T. zijn verbazingwekkend en schokkend te noemen. Beide verkrachters gingen er op de fiets op uit, bedreigden hun slachtoffers met een mes en stopten abrupt met hun verkrachtingen om vervolgens van de radar te verdwijnen.
Ook in Engeland werd door de politie een massale zoektocht opgezet, net als hier zonder resultaat. Net als Gerard T. werd ook Leadbeater in die periode in het onderzoek gehoord. Of er een direct verband is tussen Leadbeater en Gerard T. is op dit moment onbekend.
Woordvoerder Thomas Aling laat in een reactie weten dat alles wordt onderzocht: "als dit meer inzicht geeft in de beweegredenen van Gerard T. wordt deze aanwijzing meegenomen in het onderzoek. Op dit moment onderzoeken we alles wat ons meer informatie kan geven."