Herdenkingsbijeenkomst en minuut stilte voor slachtoffers vliegramp

PROVINCIE UTRECHT - Op verschillende plekken in de provincie Utrecht zal de komende dagen stil worden gestaan bij de slachtoffers van de vliegramp met Malaysia Airlines vlucht MH17. Daarbij kwamen 196 Nederlanders om het leven, waaronder in ieder geval negen mensen uit de provincie Utrecht.
Het Minkema College in Woerden opende vrijdagmiddag de deuren voor mensen die willen stilstaan bij de drie leerlingen van de school die omkwamen bij de ramp. Robin Hemelrijk, Robert-Jan van Zijtveld en Frederique van Zijtveld zaten in het vliegtuig toen het neerstortte.

ROUW

Ook studentenvereniging UVSV in Utrecht is in rouw gedompeld. Verenigingslid Lisanne Engels kwam om bij de ramp en daarom houdt UVSV de komende dagen een periode van rouw aan.
Op zondag is kerkcentrum Open Hof in Maarssen open voor mensen die willen praten over de vliegramp. De aartsbisschop van Utrecht roept op tot een gebed voor de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp.
De KNVB in Zeist vraagt voetbalclubs in het land om dit weekend de vlag halfstok te hangen en bij eventuele vriendschappelijke wedstrijden een minuut stilte in acht te nemen en rouwbanden te dragen.

VERDRIET

Burgemeester Liesbeth Spies van Stichtse Vecht betuigde haar deelneming aan de familie en bekenden van slachtoffers. Burgemeester Van Zanen uit Utrecht had een soortgelijke reactie: "Het nieuws is nauwelijks te bevatten en vervult ons met groot verdriet." Ook hij betuigde zijn medeleven aan alle nabestaanden.
Premier Rutte heeft opgeroepen om op vrijdag op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Gemeenten en provincies zijn verzocht hetzelfde te doen. Bij veel woningen van gewone mensen hangt de vlag uit respect ook halfstok.
Zo gauw er meer bekend is over bijeenkomsten in de regio naar aanleiding van de vliegramp in de Oekraïne zal deze informatie aan dit artikel worden toegevoegd.

Rouwdeskundige Daan Westerink praat in UVandaag over de vliegramp