Utrechtse kerken staan stil bij vliegtuigramp in Oekraïne

PROVINCIE UTRECHT - Kerken hebben zondag stilgestaan bij de vliegtuigramp in Oekraïne. Bij die ramp kwamen donderdag 196 Nederlanders om het leven, van wie zeker negen uit de provincie Utrecht.
In onder meer de Protestantse wijkgemeente Maarssen-Dorp maakten veel mensen van de gelegenheid gebruik om een kaarsje aan te steken voor de slachtoffers van de ramp. Bezoekers konden het condoleanceregister in de kerk tekenen.
Dominee Jochem Stuiver begon zijn dienst met woorden over de ramp. Volgens hem kan het aansteken van een kaarsje helpen bij het gevoel van onmacht en verdriet. "Ik denk niet dat je de duisternis kunt overwinnen door nog duisterder te gaan doen, maar juist om wat licht te brengen in het verdriet en elkaar opzoeken daarbij", aldus Stuiver tegen RTV Utrecht.
In de kerk de Rijnwaarde in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn was er ook aandacht voor de slachtoffers van de vliegtuigramp. Het Aartsbisschop Utrecht riep alle gelovigen op om "de slachtoffers in de barmhartigheid van God aan te bevelen en te bidden om kracht en moed voor de nabestaanden."

SCHALKWIJK

De organisatie van het jaarlijkse wielerevenement Tour de Schalkwijk besloot om zondag voor aanvang van de tijdrit een minuut stilte te houden voor de 26-jarige Itamar Avnon. Hij is geboren in Nieuwegein en is daarna naar Australië verhuisd om te studeren. Zijn ouders wonen tijdelijk in Schalkwijk. Auto's die langs het huis van de ouders van Itamar kwamen, kregen de opdracht niet te toeteren. In de Mariakapel van de St. Michaëlkerk in Schalkwijk lag een condoleanceregister.
Voorafgaand aan de oefenwedstrijd van FC Utrecht tegen Dundee United werd er een minuut stilte gehouden.

Dominee Stuiver over de herdenking van de slachtoffers van de vliegramp
Protestantse wijkgemeente Maarssen-Dorp herdenkt slachtoffers vliegtuigramp