Tour de France in Utrechtse handen

© Ringnalda Fotografie
UTRECHT/PARIJS - De Tour de France is een jaar lang een beetje van Utrecht. Miljoenen wielerliefhebbers wereldwijd zagen burgemeester Jan van Zanen zondag op de Champs-Élysées in Parijs een bokaal in ontvangst nemen op het erepodium waar de renners werden gehuldigd. Le Grand Départ werd symbolisch overdragen door de Tourbaas van Leeds, waar de ronde dit jaar startte.
De Utrechtse Tourdelegatie, onder wie ook wethouder Jeroen Kreijkamp, diverse gemeenteraadsleden en oud-Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk, was de hele dag in Parijs. Na een stijlvolle ontvangst op de ambassade, waar een minuut stilte in acht werd genomen voor de MH17-slachtoffers en de getroffenen van de crash van een Frans vliegtuig in Algerije, zette het gevolg per metro koers richting de Champs-Élysées, waar een mooie plaats op de tribunes was gereserveerd.
Een aantal Utrechters mocht ook mee in een volgauto. Van Zanen kreeg als enige de kans om de Tour even te volgen vanaf de Arc de Triomphe. Van dichtbij zag hij hoe straaljagers een rookgordijn met de Franse driekleur achterlieten boven de Tourrenners.
Het Utrechtse gezelschap zag de Duitse topsprinter Marcel Kittel uiteindelijk de dagzege pakken. Vincenzo Nibali won, geheel naar verwachting, de gele trui. Na de huldiging kwam de delegatie superlatieven tekort. "Een spektakel zonder weerga", "een unieke belevenis" en "zeer indrukwekkend", zo werd de dag omschreven.
Volgend jaar is de stad Utrecht aan beurt om de start te organiseren. Hoewel er nog een hoop werk is te doen, toonden Van Zanen en consorten zich zelfverzekerd. "We hebben een sterke organisatie staan en gaan er een fantastisch mooi feest van maken. Ik verheug me er heel erg op en ik ben apetrots", zei de burgemeester.
De Tour begint volgend jaar op 4 juli in Utrecht met een tijdrit door de stad. Een dag later gaat de tweede etappe onder de Dom door. "Het parcours van de tijdrit is prachtig en het is niet uitgesloten dat er een Nederlander wint", aldus Jan Janssen. "Met Tom Dumoulin hebben we er weer een toptijdrijder bij en een start in eigen land geeft natuurlijk vleugels", sprak de oud-Tourwinnaar hoopvol.
Tour de France in Utrechtse handen
© ANP
© Ringnalda Fotografie
© Ringnalda Fotografie
© Ringnalda Fotografie
© Ringnalda Fotografie
© Ringnalda Fotografie
© Ringnalda Fotografie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.