Dick Bruna gestopt, geen avonturen meer voor Nijntje

UTRECHT - Dick Bruna, een van de beroemdste Utrechters allertijden, is gestopt met tekenen. De 86-jarige geestelijk vader van Nijntje was al lange tijd niet meer actief, maar zijn uitgever bevestigt tegenover RTV Utrecht dat hij zijn tekenspullen definitief opbergt.
Met dat besluit komt een einde aan een imposante tekencarrière. Bruna werd niet alleen nationaal bekend met de avonturen van Nijntje, hij veroverde er de wereld mee. Van Afrika tot Scandinavië en Zuid-Korea, maar vooral in Japan is het konijn ongekend populair. Het nieuws over het pensioen van Bruna gaat dan ook de wereld over.

TEKENRECHTEN

In 1955 kwam het eerste Nijntje-boek uit en in 2011 het laatste. Volgens Yolanda van den Berg van het Dick Bruna Huis blijft het daarbij. Terwijl Willy Vandersteen Suske en Wiske liet tekenen door anderen, gaat dat met Nijntje niet gebeuren. De tekenrechten van het konijn gaan naar niemand anders.
"Ik weet niet zo goed of dat gewerkt zou hebben, want ik heb wel het idee dat het werk van Dick Bruna dicht bij hemzelf ligt en echt uit hemzelf voortkomt", zegt Van den Berg. "Ik weet niet of een ander op dezelfde manier zou kunnen kijken zoals hij dat doet."

ATELIER

Toch is er ook goed nieuws voor liefhebbers van de kunstenaar. Volgend jaar wordt zijn atelier overgebracht naar het Dick Bruna Huis in Utrecht. "Daar gaan we proberen om het zo goed en precies mogelijk na te bouwen met Bruna's eigen tekentafel, schrijftafel en kasten, zodat bezoekers een goed beeld kunnen krijgen van hoe hij werkte", aldus Van den Berg.
Dat Dick Bruna stopt betekent overigens niet dat Nijntje uit het straatbeeld van Utrecht verdwijnt. Volgend jaar bestaat het konijn precies zestig jaar en daarom komt er een musical over Nijntje en wil de stad een beeld van het konijn in het centrum plaatsen. Ook speelt Nijntje een prominente rol bij de start van de Tour de France, volgend jaar in Utrecht.

Einde aan avonturen Bruna's Nijntje
Dick Bruna gestopt, geen avonturen meer voor Nijntje