Heel weinig donoren voor Utrechtse eicelbank

UTRECHT - Slechts drie procent van de vrouwen die zich de afgelopen jaren meldde bij de Utrechtse eicelbank, is ook echt donor geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat als eerste Nederlandse ziekenhuis startte met een eicelbank.
Sinds 2012 hebben meer dan 300 vrouwen zich bij het UMC gemeld, maar uiteindelijk hebben slechts elf vrouwen daadwerkelijk eicellen gedoneerd. De zware behandeling, die bestaat uit tien ziekenhuisbezoeken, zelf hormonen spuiten en een punctie, schrikt velen af. Daar komt bij dat kinderen vanaf 16 jaar via een stichting hun biologische ouders kunnen opsporen.
De eicelbank van het UMC Utrecht gaat donoren werven in de zorgsector. Medewerkers in de zorg zijn volgens het UMC meer genegen over te gaan tot donatie dan medewerkers in andere branches en weten beter wat ze kunnen verwachten. De wervingscampagne en de website bijzonderewaarde.nl moet het aantal donoren verhogen.
Geld speelt geen rol bij de donatie van eicellen, blijkt uit het onderzoek. De 'gemiddelde' eiceldonor die zich meldt, is een vrouw van 32 jaar met een mannelijke partner, twee kinderen en een baan op mbo-niveau in de gezondheidssector. Vrouwen die een eicel doneren krijgen een vergoeding van 900 euro, maar volgens het ziekenhuis geven zij hun eicellen niet weg vanwege dat geld.

KWETSBAAR

"Dit zijn de eerste gegevens over de achtergrond en motivaties van eiceldonoren in Nederland", zegt voortplantingsspecialist Annelies Bos van het UMC. "Hiermee kan de eerder geuite zorg worden weggenomen, dat het juist de kwetsbare vrouwen met een lagere levensstandaard zijn, die zich vanwege het geld als eiceldonor aanbieden.
Uit het onderzoek blijkt dat de donoren die zich opgaven voor eiceldonatie allemaal een onbaatzuchtig motief hadden. Ze gunnen anderen het geluk van een kind, hebben zelf vruchtbaarheidsproblemen gehad of kennen mensen in de omgeving die moeilijk zwanger raken.

Heel weinig donoren voor Utrechtse eicelbank

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.