Eenden dood door botulisme in Amersfoort

AMERSFOORT - In de sloot langs het Iskanderpad in de Amersfoortse wijk Schothorst zijn drie eenden gevonden die door botulisme zijn omgekomen.
De gemeente heeft voor de zekerheid waarschuwingsborden geplaatst. Mensen moeten voorkomen dat ze in aanraking komen met dode dieren of het water. Ook huisdieren kunnen ziek worden of doodgaan van het gif dat door de botulismebacterie wordt geproduceerd.
Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. Als de temperatuur van het water oploopt tot boven de twintig graden, wordt de botulismebacterie actief. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. De kadavers zijn vervolgens weer een bron van besmetting.
Om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen, moeten dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Amersfoort roept mensen op om dat niet zelf te doen, maar de gemeente of het waterschap daarvoor in te schakelen. De dieren zelf begraven of meegeven aan de vuilniswagen is niet veilig.
Medewerkers van de dierenambulance hebben de eenden meegenomen. Een dierenarts stelde vast dat er sprake is van botulisme.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.