Inwoners Wijk bij Duurstede regelen zelf kinderstrandje

WIJK BIJ DUURSTEDE - Wijk bij Duurstede krijgt een tijdelijk strandje als alternatief voor de onlangs voor zwemmers gesloten nevengeul van de Kromme Rijn. Dat is het gevolg van een burgerinitiatief.
Zwemmen in de neuvelgeul werd een tijdje gedoogd, maar het werd er veel te druk en het leidde tot schade aan de natuur. Daarom besloot de gemeente een zwem- en recreatieverbod in te stellen.

IDEE

Een groep inwoners ging op zoek te gaan naar een alternatief. Ze kwamen op het idee om een tijdelijk strandje te ontwikkelen langs de dode arm van de Lek, voor jachthaven Lunenburg. Het is een kleinschalige locatie, waar na enige werkzaamheden dankzij Lekhaven BV zand wordt gestort om zo voor kleine kinderen een strandje te creëren.
Het strandje is te bereiken via een veilige fietsroute over de Aalswaard. De groep inwoners streeft ernaar dat het strandje vanaf zaterdag in gebruik kan worden genomen. Zwemmen in de Lek blijft verboden, maar Rijkswaterstaat staat het tussen de kribben wel toe, op eigen risico. Ouders worden geacht om zelf hun kinderen in de gaten te houden en hun afval op te ruimen.

GEMEENTE TEVREDEN

De gemeente Wijk bij Duurstede is tevreden met het burgerinitiatief. "Er kunnen op dit tijdelijke strandje niet veel mensen terecht, maar het biedt wel soelaas tijdens warme dagen. Jonge kinderen en hun ouders, die alleen over een fiets beschikken, kunnen er veilig naartoe gaan. Voor alle andere recreanten hebben we de Gravenbol", zegt wethouder Jan Burger, die zijn collega Hans Marchal wegens vakantie vervangt.
Er wordt nog gesproken een vervoersdienst naar de Gravenbol. "Dit zou dan onze jeugd de kans bieden om toch naar de Gravenbol te gaan", zegt Burger. Om veiligheidsredenen mogen zij nu van hun ouders niet over de dijk fietsen. Tegen een geringe vergoeding zouden zij dan vice versa vervoerd kunnen worden. Daarover zijn nog geen concrete ontwikkelingen te melden, maar zodra die er zijn, maken we die bekend."
De gemeente wil na de zomervakantie inwoners uitnodigen om mee te zoeken naar kleinschalige alternatieven aan het water om de recreatiemogelijkheden uit te breiden.