Kamervragen over aanhouding studente in Moskou

MOSKOU - Het Utrechtse Tweede Kamerlid Farah Karimi van GroenLinks heeft woensdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken over de aanhouding van de Utrechtse studente Irene van den Broek (foto) in Moskou.
Ze wil dat de bewindsman onderzoek doet naar de aanhouding. Zo nodig moet Bot protesteren bij Rusland en via de Europese Unie druk uitoefenen, vindt Karimi.
Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), werd dinsdagavond bij aankomst op de luchthaven van de Russische hoofdstad meteen aangehouden en voor vijf uur in een cel gezet.
Reden daarvoor was haar lidmaatschap van Mission to Minsk. Namens deze actiegroep voert de studente actie tegen het regime in Wit Rusland. Ze is vooral begaan met het lot van veel collega studenten die vastzitten wegens kritiek op de regering.
Van den Broek is inmiddels weer in Nederland. Ze was uiteraard onaangenaam verrast door de arrestatie. Vooral omdat ze gewoon voor een vakantie naar Rusland was gegaan. Van den Broek verwacht dat minister Bot de zaak aankaart bij de Russische autoriteiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.