Veehouders vinden NVWA niet duidelijk genoeg

LOPIK - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) moet bij calamiteiten beter communiceren en opener zijn. Dat stellen land- en tuinbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).
Ze reageren daarmee op de gang van zaken rond het schandaal bij het Lopikse veevoederbedrijf Van Kats Food & Feed. De NVWA vermoedt dat in het veevoer van die onderneming het verboden antibioticum furazolidon zat. Het bedrijf werd daarom gesloten, de kalveren van een aantal boeren werden geruimd en diverse varkensstallen gingen op slot.
De varkensbedrijven werden donderdagavond weer vrijgegeven, maar tijdens een bijeenkomst van LTO, varkenshouders en kalverhouders bleek dat veel boeren ontevreden waren. Volgens de ondernemers werd niet goed uitgelegd waarom bepaalde bedrijven op slot moesten en wat de werkwijze van de NVWA bij dit soort calamiteiten is.
De getroffen veehouders gaan binnenkort met de NVWA om de tafel. Ook hebben ze een advocaat in de arm genomen om met het Lopikse veevoederbedrijf te kunnen praten over de opgelopen schade.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.