Tweede hittegolf een feit, ernstige smog verwacht

DE BILT - Nederland beleeft voor de tweede keer in korte tijd een hittegolf. Woensdagochtend om tien voor half tien werd het in De Bilt 25 graden en daarmee werd de hittegolf een feit.
Van een hittegolf is sprake als het in De Bilt vijf dagen achter elkaar 25 graden wordt, waarvan drie dagen met 30 graden of meer. De vorige hittegolf duurde van 30 juni tot en met 6 juli.
Het is de eerste keer sinds 1948 dat er in één jaar twee hittegolven zijn. In 1947, werden er zelfs vier geteld. Dat is nog altijd een record.
In grote delen van ons land ontstaat aan het einde van de middag smog door ozon. Volgens het RIVM in Bilthoven kan op sommige plekken aan het begin van de avond zelfs sprake zijn van ernstige smog. Mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die extra gevoelig zijn voor ozon moeten daarom extra opletten.
Hoge ozonconcentraties (smog) ontstaan bij de aanwezigheid van grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, bijvoorbeeld wanneer er weinig wind staat. Verontreinigende stoffen hopen zich op in de lucht. Stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen reageren onder invloed van zonlicht tot ozon.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.