Ruim vijftig vlindersoorten geteld

AMERSFOORT - Tijdens de driedaagse landelijke tuinvlindertelling zijn er dit weekend ruim 50.000 vlinders geteld. Vrijdag ging de telling in Dierenpark Amersfoort officieel van start met het loslaten van 25 vlinders.
De Vlinderstichting zegt dat er in 3000 tuinen is geteld. De kleine vos kwam het meest voor (13.000), gevolgd door de atalanta (10.000) en het klein koolwitje (5000). Verder zagen de liefhebbers nog 50 soorten. Zondag was de laatste dag van de jaarlijkse telling. Dat leverde nog veel gegevens op.

ZONNIG MOMENT

Het was de bedoeling dat mensen op een zonnig moment naar hun tuin gingen en een kwartier lang alle vlinders telden die ze zagen. Op een formulier kon het aantal geregistreerde vlinders worden bijgehouden. Sommige liefhebbers telden vanaf vrijdag een paar keer.
Deelnemers konden zich op de site van de Vlinderstichting registreren. Een vlinderkaart met afbeeldingen, een app en informatie op de website hielpen om de vlinders te herkennen. De
telling was dit jaar voor de zesde keer.

BESCHERMEN

De Vlinderstichting gebruikt de gegevens om de diertjes beter te kunnen beschermen. Als er van bepaalde soorten minder zijn, kan de stichting er met natuurbeheerders voor zorgen dat de leefgebieden van deze soorten beter worden beschermd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.