Omwonenden willen meer surveillances op Vinkeveense Plassen

VINKEVEEN - Omwonenden van de Vinkeveense Plassen en de watersportbranche vinden dat er vaker gecontroleerd moet worden op de plassen. Volgens hen wordt er regelmatig te hard gevaren op het water en leidt dat tot zeer gevaarlijke situaties.
Daarmee reageren ze op de botsing van afgelopen weekend tussen twee boten op de Vinkeveense Plassen, waarbij twee mannen uit Leusden om het leven kwamen. Vermoedelijk hielden de verdachten in de speedboot zich ook niet aan de maximumsnelheid toen het ongeluk gebeurde.

RACEN

Jeroen Bon is eigenaar van een van de grootste jachthavens aan de Plassen. Hij maakt regelmatig mee dat er 's avonds te hard wordt gevaren op plekken waar je maar 9 kilometer per uur mag. "Ze komen dan uit alle hoeken en gaten om even de boot te testen. Meestal als ze de plas op komen varen, zetten ze even het gas open om te racen."
Ook veel omwonenden zeggen tegen RTV Utrecht dat het soms best gevaarlijk kan zijn op de Vinkeveense Plassen. Ze willen dat er met name 's avonds extra gecontroleerd wordt op de snelheid. Volgens Bon gebeurt dat op dit moment nauwelijks.

GEMEENTE

De gemeente vindt het op dit moment te vroeg om in te grijpen en wil eerst het onderzoek afwachten. Loco-burgemeester Anco Goldhoorn van De Ronde Venen: "Laten we eerst zorgen dat dit incident wordt afgewerkt, dat we goed zorgen voor de nabestaanden en slachtoffers en voor de nazorg van de getuigen. Daarna kunnen we langzaamaan met politie, Recreatie Midden-Nederland, ondernemers en inwoners kijken of er wat moet gebeuren."
Volgens de gemeente duurt het weken voordat eventuele nieuwe maatregelen op het water kunnen ingaan. Dat zou te laat zijn voor dit zomerseizoen. De loco-burgemeester denkt dat als het nodig is er op z'n vroegst pas volgend jaar extra controles komen.