Omwonenden klagen over asielzoekerscentrum Overberg

Een tweepersoonskamer in het asielzoekerscentrum in Overberg.
Een tweepersoonskamer in het asielzoekerscentrum in Overberg. © RTV Utrecht
RHENEN/OVERBERG - Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn de eerste klachten van overlast binnengekomen over minderjarige asielzoekers in Overberg. In het opvangcentrum wonen sinds een paar weken veertig jongeren.
Overbuurman Allart Blankenstein ziet de jongeren regelmatig langs zijn huis lopen als ze op weg zijn naar de supermarkt of Veenendaal. "Mijn dochters zitten dan te zonnen bij ons zwembad. Dan staan er een paar van die jongens aan de heg te joelen. Dat is niet prettig. Ook zaten ze een keer hier achter in het weiland bier te drinken. Midden in de nacht. De hond was de hele tijd aan het blaffen."
ERITREA EN SYRIË
Op dit moment zitten er 37 jongeren tussen de 14 en 18 jaar in de voormalige jeugdgevangenis in Overberg. De meesten komen uit Eritrea en Syrië. Er is uiteindelijk plek voor 200 jongeren. Blankenstein maakt zich vooral zorgen over de dag dat het centrum vol zit. "Als er twintig jongeren aan mijn heg staan, wat kan ik dan doen? Mijn dochter zou deze zomer eigenlijk alleen op het huis passen, maar dat doen we nu maar niet meer."
Een andere buurvrouw kijkt het allemaal nog even aan. "Mijn dochters vonden het wel eng, al die jongens in het dorp. Ze zijn ongeveer van dezelfde leeftijd, en ze vroegen zich af of ze zometeen nog wel veilig over straat kunnen. Tot nu toe hebben we er helemaal geen last van. Je hoort ze wel als ze gaan sporten, maar dat hoor je hier achter op de camping ook van Nederlandse jongeren."

KLACHTEN GEMELD

Manager van het asielzoekerscentrum Peter van Buuren erkent dat er klachten binnengekomen zijn. Eén van de klachten gaat over geluidsoverlast tijdens het sporten. "Aan herrie tijdens het sporten kunnen we niet zoveel doen. Sporten en bezig zijn is ook heel belangrijk voor die jongeren," zegt Van Buuren.
Ook de klacht over het bierdrinken is binnengekomen, maar Van Buuren kan niet vaststellen of het daarbij om jongeren uit het AZC gaat. Wel belooft hij dat er maatregelen genomen worden als jongeren overlast veroorzaken. "Wij hebben een begeleidende en opvoedkundige taak. Dat betekent dat we jongeren zullen aanspreken op hun gedrag en ook dat we maatregelen nemen, als dat nodig is."

Omwonenden over de eerste jongeren in AZC Overberg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.