Zeldzaam zaad van boswachter gestolen

DE BILT - Boswachter Joris Hellevoort zit met de handen in het haar, want zijn zaad is gestolen. Hellevoort is bezig met een project om de zeldzame tarwesoort Utrechtse Blauwe voor uitsterving te behoeden. Vandalen hebben zijn hele oogst uit een kruidentuin van het Utrechts Landschap in De Bilt meegenomen.
De tarwe stond in speciale bakken in de kruidentuin op Landgoed Oostbroek in De Bilt. Iemand heeft de planten met daarin de zeldzame zaadjes afgeknipt. Hellevoort is nu bijna de hele oogst kwijt. Op een andere locatie had hij nog een paar planten staan waar hij het nu verder mee moet doen.
Nieuw zaad regelen voor een tweede poging is niet makkelijk. Hellevoort, die voor zijn werk boswachter is bij Utrechts Landschap, kwam slechts met grote moeite via Wageningen University aan 58 zaadjes van de zeldzame tarwesoort. Het was zijn bedoeling om daarmee binnen tien jaar een gezonde populatie te kweken en die in de natuur terug te brengen.
Dat vermeerderingsproject loopt nu anderhalf jaar vertraging op. Op Radio M Utrecht zei Hellevoort dat hij hoopt dat de dader berouw krijgt en de zaadjes snel terugbrengt.
Utrechtse Blauwe is een oude tarwesoort die lastiger te oogsten is dan andere soorten en daarom in Nederland geleidelijk is verdwenen. De tarwe kreeg zijn naam omdat het een donkerblauwe gloed heeft en in deze provincie veel door boeren werd gebruikt.

Boswachter Hellevoort hoopt op terugkeer gestolen Utrechtse Blauwe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.