Meer animo voor studentenverenigingen verwacht

UTRECHT - Dit jaar gaan opnieuw meer eerstejaarsstudenten zich aanmelden bij studentenverenigingen. Dat verwacht de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) uit Utrecht, de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen.
Na een aantal stabiele jaren was er vorig jaar plots een piek in het aantal nieuwe aanmeldingen. Voorzitter Anne Kamp verwacht ook dit jaar een groei, maar daarna is het afgelopen. "Als het leenstelsel wordt ingevoerd, vrezen wij een daling", aldus Kamp.
Het leenstelsel komt vanaf volgend jaar in de plaats van de studiefinanciering. De studiefinanciering is nu nog een gift, maar wordt vanaf volgend jaar een lening. "Wij vrezen dat studenten dan minder snel actief worden naast de studie. Ze zullen bijvoorbeeld niet zo snel meer een bestuursfunctie bekleden."
Zo'n 8 procent van het totale aantal studenten zit bij een vereniging. Vorig jaar kwamen er 8500 eerstejaars bij. Voor nieuwe leden is eind deze maand de introductieperiode en daarna
kunnen ze zich aanmelden. In Utrecht is dat van 11 tot en met 14 augustus. De introductie in Amersfoort is twee weken later.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.